ΜΕΡΗ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ
Μονεμβασιά
Η Μονεμβασιά είναι πόλη και δήμος του νομού Λακωνίας στην Ελλάδα. Η πόλη βρίσκεται σε ένα μικρό νησί στην ανατολική ακτή της Πελοποννήσου που συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με ένα μικρό δρόμο μήκους 200 μέτρων. Η περιοχή εκτείνεται σε ένα μεγάλο οροπέδιο με ύψος 100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, πλάτος 300 μ. και μήκος 1 χλμ όπου βρίσκεται ένα ισχυρό μεσαιωνικό φρούριο. Τα τείχη της πόλης και οι πολλές βυζαντινές εκκλησίες υπάρχουν ακόμη από τη μεσαιωνική περίοδο. Η έδρα του δήμου είναι η πόλη των Μολάων. Το όνομα της πόλης προέρχεται από δύο ελληνικές λέξεις, Μόνη και Έμβασις, που σημαίνει "μόνη είσοδος". Η ιταλική του μορφή, Malvasia, έδωσε το όνομά στο κρασί Malmsey. Το παρωνύμιο της Μονεμβασίας είναι «Γιβραλτάρ της Ανατολής» ή «Βράχος».
Βόλτα στο μεσαιωνικό κάστρο
Η πύλη του κάστρου άνοιξε, για να ανακαλύψετε τα μυστικά του βήμα-βήμα. Πρώτη στάση: καφές στο κεντρικό σοκάκι της Κάτω Πόλης, στην Αγορά. Οι Βυζαντινοί την αποκαλούσαν «Μέση Οδό», οι Ενετοί «φόρο», οι Οθωμανοί «παζάρι». Τότε ήταν ο εμπορικός δρόμος. Τώρα τριγύρω βλέπετε καφέ, ταβερνάκια, καταστήματα. Από εδώ θα ξεκινήσετε την περιήγησή σας στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, περνώντας κάτω από τους υποβλητικούς θόλους, τις «δρομικές». Αφεθείτε στη μαγεία του ταξιδιού στα σοκάκια της. Περπατήστε στην Κάτω Πόλη, δίπλα στο θαλασσινό τείχος, πλάι σε ερείπια μισογκρεμισμένων εκκλησιών. Κοιτάξτε ψηλά τα αρχοντικά της Πάνω Πόλης και από την κεντρική Τάπια τη θάλασσα να ησυχάζει. Καθώς το φως χάνεται και η σκιά της ιστορίας πέφτει στα σοκάκια, θα δείτε τα τείχη, όπως τα είδαν οι Ενετοί, οι Οθωμανοί και οι Βυζαντινοί χρόνια πριν. Και τότε θα νιώσετε και εσείς κάτοικος του κάστρου. Τo βράδυ απολαύστε παραδοσιακές γεύσεις στις ταβέρνες του κάστρου και ποτό στα καλόγουστα διακοσμημένα καφέ μπαρ.
Γευστικά ταξίδια στη Μονεμβασιά
Δοκιμάστε τα χειροποίητα ζυμαρικά της Μονεμβασιάς που τα λένε γκόγκες και τα σαΐτια, τις τηγανητές πίτες με τυρί και μυρωδικά. Θα είστε τυχεροί, αν γευτείτε το γλυκό κρασί Malvasia, την αυθεντική γεύση της Μονεμβασιάς και το νέκταρ της υψηλής κοινωνίας του Μεσαίωνα.
Παραμυθένια διαμονή
Οι boutique πέτρινοι ξενώνες της Μονεμβασιάς είναι ιδανικοί, για να γίνουν οι νύχτες και οι μέρες σας... μήνας του μέλιτος ή ιδανικό ρομαντικό καταφύγιο. Σουίτες με χαμάμ, βεράντες με βοτσαλωτά, αυλές με παλιά πηγάδια, θολωτά δωμάτια με ατμοσφαιρικό φωτισμό, χειροποίητα έπιπλα, αλλά και όλες οι σύγχρονες ανέσεις συνθέτουν το σκηνικό, για να πρωταγωνιστήσετε στο δικό σας συναρπαστικό παραμύθι με ιππότες και νεράιδες. Η Πελοπόννησος σας υποδέχεται, δείχνοντάς σας το πιο στιλπνό της πρόσωπο!
Η Πάνω Πόλη Ανηφορίστε στην Πάνω Πόλη, για να θαυμάσετε τα αρχοντικά της ενετικής ελίτ. Η ανάσα κόβεται στη θέα της Αγίας Σοφίας που κρέμεται στην απότομη πλαγιά πάνω από τη θάλασσα. Μοιάζει με την Αγια-Σοφιά στην Πόλη και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στη Μονεμβασιά. Περάστε στο εσωτερικό της και υψώστε το βλέμμα: οι διαστάσεις του τρούλου προκαλούν δέος. Συνεχίστε την ανάβαση. Από την ακρόπολη της μεσαιωνικής Πάνω Πόλης, όπου οι περιηγητές του 17ου αιώνα είδαν 500 καλοκτισμένα σπίτια, η θέα σε όλη την περιοχή είναι πανοραμική.
Nafplio
Ναύπλιο
Το Ναύπλιο είναι μια παραθαλάσσια πόλη στην Πελοπόννησο που έχει επεκταθεί στις παρυφές του βόρειου Αργολικού κόλπου. Η πόλη ήταν σημαντικό λιμάνι που βρισκόταν υπό την κατοχή διαδοχικών βασιλικών οικογενειών του Μεσαίωνα, ως μέρος της ηγεμονίας του Άργους και της Ναυπλίας, που κατέκτησαν αρχικά οι de la Roche μετά την τέταρτη σταυροφορία και πριν τεθεί υπό την κατοχή της Βενετικής Δημοκρατίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αμέσως μετά. Η πόλη ήταν η πρωτεύουσα της πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Ελλάδος, από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 μέχρι το 1834. Σήμερα το Ναύπλιο είναι η πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας της Αργολίδας.
Τι να κάνετε στο Ναύπλιο
Το Παλαμήδι: 999 σκαλοπάτια πάνω από την πόλη
999 ή 857 είναι τα σκαλιά που οδηγούν στην κορυφή του Παλαμηδιού; Ανακαλύψτε το, ανεβαίνοντας και εσείς στον απόκρημνο λόφο που προσφέρει ένα μοναδικό πανόραμα του Ναυπλίου και της θάλασσας. Το φρούριο κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ μεταξύ 1711-1714 και είναι πραγματικά εντυπωσιακό.
Ακροναυπλία: η Ακρόπολη του Αργολικού
Η ακρόπολη του Ναυπλίου που οι Οθωμανοί ονόμαζαν Ιτς-Καλέ κτίστηκε από τους Ενετούς και ύστερα πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών και των Τούρκων. Αποτελείται από τρία επίπεδα, που το καθένα ήταν και ένα ξεχωριστό κάστρο με τείχη κτισμένα σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Από τον βράχο της Ακροναυπλίας θα απολαύσετε τη μοναδική θέα προς το Μπούρτζι και την παραλία της Αρβανιτιάς.
Γύρος της Αρβανιτιάς: περίπατος με θέα τον Αργολικό
Αξίζει να περπατήσετε στον περιφερειακό πεζόδρομο με θέα στον Αργολικό κόλπο. Ξεκινά στο τέλος της προκυμαίας και καταλήγει μετά από 1 χιλιόμετρο περίπου στην πλατεία της Αρβανιτιάς. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα βρίσκεστε διαρκώς κάτω από τα βράχια της Ακροναυπλίας και στον δρόμο σας θα ανακαλύψετε το εκκλησάκι της Παναγίας της Σπηλιάς, τη Santa Maria Grotta των Ενετών.
Εμβληματικά κτήρια της νεότερης ιστορίας
Στο επίκεντρο της παλιάς πόλης του Ναυπλίου θα ξεκινήσετε ένα ταξίδι στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας: σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, θα δείτε την πλατεία Συντάγματος, που περιτριγυρίζεται από ιστορικά κτήρια -το Τριανόν, το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου και της Εθνικής Τράπεζας, φτιαγμένο στον μεσοπόλεμο. Στους γύρω δρόμους θα ανακαλύψετε την πρώτη Βουλή των Ελλήνων, την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα έξω από την οποία δολοφονήθηκε το 1831 ο Ι. Καποδίστριας και απέναντι το μοναδικό χαμάμ της πόλης. Άλλες δυο πλατείες, του Αγίου Γεωργίου και των Τριών Ναυάρχων, έχουν γύρω τους ενδιαφέροντα μνημεία και αρχοντικά σπίτια.
Kαλάβρυτα
Τα Καλάβρυτα είναι πόλη και δήμος στο ορεινό ανατολικό-κεντρικό τμήμα του νομού της Αχαΐας. Η πόλη βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Βουραϊκού, 24 χιλιόμετρα (15 μίλια) νότια της πόλης Αίγιο, 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) νοτιοανατολικά της Πάτρας και 62 χιλιόμετρα (39 μίλια) βορειοδυτικά της Τρίπολης. Τα βουνά της περιοχής είναι το όρος Ερύμανθος στα δυτικά και τα Αροάνια Όρη ή ο Χέλμος στα νοτιοανατολικά. Τα Καλάβρυτα είναι το νότιο άκρο του οδοντωτού σιδηρόδρομου Διακοπτού -Καλαβρύτων, που χτίστηκε από Ιταλούς μηχανικούς μεταξύ 1885 και 1895.
Τι να κάνετε στα Καλάβρυτα
Ο οδοντωτός στο φαράγγι: ταξίδι στο όνειρο
Και οι δύο έχουν κερδίσει διεθνή αναγνώριση: το φαράγγι του Βουραϊκού, γιατί είναι ένα από τα δέκα ωραιότερα της Ευρώπης και η γραμμή του οδοντωτού, που πρωτολειτούργησε το 1896, γιατί είναι μια από τις έξι διασημότερες στον κόσμο με εύρος γραμμής μόλις 0,75 μ. Από το Διακοφτό μέχρι τα Καλάβρυτα θα απολαύσετε την άγρια ομορφιά του φαραγγιού, θα περάσετε πλάι στο ποτάμι και θα θαυμάσετε τις θέσεις που λέγονται «Δικαστήρια», «Πόρτες», «Καταρράκτης» και «Μετέωρα της Ζαχλωρούς». Τη διαδρομή πλάι στις γραμμές μπορείτε να την κάνετε και με τα πόδια. Αξίζει να καθίσετε στα ταβερνάκια του γραφικού σταθμού της Κάτω Ζαχλωρούς.
Αξιοθέατα πίστης και ιστορίας
Το εντυπωσιακό οκταώροφο συγκρότημα του Μεγάλου Σπηλαίου είναι κτισμένο πάνω στα κατακόρυφα, «μετεωρικά» βράχια. Κατά την παράδοση ιδρύθηκε στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα. Οι προσκυνητές έρχονται, για να δουν την ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας (ή Σπηλαιώτισσας), φτιαγμένη κυρίως από κερί και μαστίχα. Η μονή της Αγίας Λαύρας θεωρείται ότι ιδρύθηκε το 961, εκεί που είναι σήμερα το λεγόμενο Παλαιομονάστηρο. Στο μουσείο της θα δείτε το λάβαρο της επανάστασης, καθώς η παράδοση, που συνδέει τη μονή με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, θέλει την επανάσταση του 1821 να έχει ξεκινήσει εδώ.
Διακοπές με σλάλομ και θέα τη θάλασσα
Μόλις 14 χλμ. από τα Καλάβρυτα το χιονοδρομικό κέντρο ξεχωρίζει, γιατί οι καταβάσεις γίνονται με θέα στη θάλασσα! Θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας. Έχει 12 πίστες με όλους τους βαθμούς δυσκολίας, ειδικό πάρκο για σνόουμπορντ και δυνατότητα ενοικίασης snowmobile.
Η μαγεία της σιωπής και του νερού: το Σπήλαιο των Λιμνών
«Αγαπημένη» των σπηλαίων, η Πελοπόννησος θα σας προσφέρει και εδώ μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες με υπέροχα σχήματα λάμπουν γύρω σας, καθώς περνάτε από την «αίθουσα των νυχτερίδων» και φτάνετε στην πρώτη λίμνη. Υπάρχουν άλλες 12 κλιμακωτές λίμνες στους τρεις ορόφους αυτού του μαγικού κόσμου, που αποτελούν την κοίτη του υπόγειου ποταμού. Τα ευρήματα και τα απολιθωμένα οστά –ανάμεσα στα οποία και ενός ιπποπόταμου- αποδεικνύουν ότι κατοικήθηκε από την 6η χιλιετία π.Χ.!
Η ιστορική και φιλόξενη πόλη στην αγκαλιά του Χελμού
Καλόγουστοι παραδοσιακοί ξενώνες με τζάκια, εστιατόρια, καφέ και ταβέρνες, ο κεντρικός λιθόστρωτος πεζόδρομος με τα μαγαζιά και ο γραφικός σταθμός του οδοντωτού. Η ωραιότερη πλατεία των Καλαβρύτων είναι η πλατεία Ελευθερίας -ή Χελμού- όπου υψώνεται εντυπωσιακό το ιστορικό κτήριο του ομώνυμου ξενοδοχείου. Αξιοθέατο είναι το αρχοντικό της Παλαιολογίνας, το τριώροφο πέτρινο κτήριο με τις πολεμίστρες και την καταχύστρα στην είσοδο. Στο μουσείο Ολοκαυτώματος θα μάθετε για την τραγική ιστορία των εκτελέσεων και των καταστροφών που προκάλεσαν στα Καλάβρυτα οι Γερμανοί κατακτητές το 1943.
Ολυμπία
Η Ολυμπία, ένα ιερό της αρχαίας Ελλάδας στο νομό Ηλείας της Πελοποννήσου, ήταν ο χώρος των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονταν κάθε τέσσερα χρόνια σε όλη την Κλασική Αρχαιότητα, από τον 8ο αιώνα π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν προς τιμήν του Δία.
Τι να κάνετε στην Αρχαία Ολυμπία
Ολυμπιακοί Αγώνες, προς τέρψη του Δία
Λονδίνο, Πεκίνο, Αθήνα... Πηγαίνοντας πίσω στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, θα φτάσετε εδώ που ξεκίνησαν όλα: στην Πελοπόννησο και την πανέμορφη κοιλάδα του ποταμού Αλφειού με το πιο φημισμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας, αφιερωμένο στον πατέρα των θεών, το Δία. Προς τιμήν του, κάθε τέσσερα χρόνια τελούνταν ένας θεσμός με πανελλήνια ακτινοβολία και λάμψη: οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι σπουδαιότεροι της αρχαίας Ελλάδας. Λατρεία, μυθικές αναμετρήσεις, άνθρωποι με υπερδυνάμεις και δοξασμένες νίκες χάνονται στα βάθη των αιώνων... Ο απόηχός τους όμως είναι ζωντανός παγκοσμίως, ακόμη και σήμερα.
Περιήγηση στο αρχαίο στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων
Ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, το αρχαίο στάδιο σηματοδοτεί το χώρο όπου τελούνταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Ηραία. Το στάδιο έλαβε τη μορφή που βλέπετε σήμερα στις αρχές του 5ου αι. π.Χ., όταν οικοδομήθηκε ο μεγάλος ναός του Δία. Κατά την αρχαιότητα, νότια του σταδίου υπήρχε και ο ιππόδρομος. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν κτιριακά συγκροτήματα λουτρών και επαύλεων, όπως η περίφημη έπαυλη που έκτισε ο Νέρων όταν διέμενε στην Ολυμπία για να πάρει μέρος στους αγώνες.
Όταν ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες σιγά σιγά έχασαν την σημασία τους αφού θεωρούνταν πια παγανιστική γιορτή. Τελικά, το 393 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε την διεξαγωγή τους. Από τότε η αρχαία Ολυμπία δεν ξαναγνώρισε το μεγαλείο και την αίγλη που απολάμβανε ως κέντρο διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Στις 18 Αυγούστου του 2004, το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας ξαναέζησε στιγμές αίγλης, μετά από 1611 χρόνια, καθώς φιλοξένησε το αγώνισμα της σφαιροβολίας ανδρών και γυναικών στο πλαίσιο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Ο Ερμής του Πραξιτέλη
Στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας θα βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με τον «πρωταγωνιστή»: είναι ο Ερμής του Πραξιτέλη, από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου. Ο θεός στηρίζεται σε έναν κορμό δέντρου. Στο αριστερό του χέρι, ο μικρός Διόνυσος. Το ελληνικό κάλλος, η ισορροπία, η τέχνη. Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, το άγαλμα υπέστη επεμβάσεις, όταν μεταφέρθηκε στο Ηραίο. Σήμερα, στο μουσείο της Ολυμπίας, εκτός του Ερμή, θα απολαύσετε τη μόνιμη έκθεση ευρημάτων από τις ανασκαφές στον ιερό χώρο της Άλτεως. Εκθέματα από τα προϊστορικά έως και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, με σημαντικότερη την έκθεση των γλυπτών, που φιλοξενεί και την αρματοδρομία Πέλοπα και Οινομάου, καθώς και τη Φτερωτή Νίκη του Παιωνίου.
Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας
Επισκεφθείτε το Ιερό του Δία, του πατέρα των θεών. Γύρω, ναοί και κτήρια που σχετίζονταν άμεσα με τη λατρεία, αλλά και οικοδομήματα για τη φιλοξενία και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων: αθλητικές εγκαταστάσεις, βοηθητικά κτήρια, χρηστικά και διοικητικά, αλλά και κτίσματα κοσμικού χαρακτήρα. Στο κεντρικό τμήμα, η Άλτις, το ιερό άλσος, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται ο πυρήνας του Ιερού. Τώρα, αντιλαμβάνεστε πως οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες σε επίπεδο και λάμψη ήταν αρκετά... σύγχρονοι.
Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
Ολοκληρώθηκε το 2004 και είναι η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο. Το βράδυ φωτίζεται και αποτελεί ένα μαγευτικό θέαμα.
Αρχαία Μεσσήνη
Η Μεσσήνη, ή επίσημα η Αρχαία Μεσσήνη, είναι μια τοπική κοινότητα της Ιθώμης, του δήμου Μεσσήνης στην περιφερειακή ενότητα της Μεσσηνίας στην Πελοπόννησο, μία από τις 13 περιοχές στις οποίες έχει χωριστεί η Ελλάδα. Πριν από το 2011 κατείχε την ίδια θέση στην διοικητική ιεραρχία, σύμφωνα με το Νόμο 2539 του 1997 του Σχεδίου Καποδίστρια, εκτός από το ότι η Ιθώμη ήταν ανεξάρτητος δήμος και η Αρχαία Μεσσήνη ήταν μια τοπική διαίρεση μέσα σε αυτήν.
Το μεγαλύτερο μέρος της Αρχαίας Μεσσήνης περιέχει τα ερείπια της μεγάλης κλασικής πόλης-κράτους της Μεσσηνίας, που ανοικοδομήθηκε από τον Επαμεινώνδα το 369 π.Χ., μετά την Μάχη των Λεύκτρων και την πρώτη εισβολή των Θηβαίων στην Πελοπόννησο. Ο Επαμεινώνδας κάλεσε όλες τις οικογένειες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, οι οποίες είχαν φύγει από την Μεσσηνία κατά τη μακρά πάλη και την υποτέλεια στο στρατιωτικό κράτος της Σπάρτης, που βρισκόταν στη δύση του ως κατακτητικό κράτος. Αυτή η νέα Μεσσήνη, η σημερινή Αρχαία Μεσσήνη, οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια της Ιθώμης, μιας αρχαίας πόλης των Αχαιών που είχε καταστραφεί από τους Σπαρτιάτες και εγκαταλείφθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα. Σήμερα, τα ερείπια αποτελούν έναν σημαντικό αρχαιολογικό προορισμό. Πολλά από αυτά έχουν ανασκαφεί από αρχαιολόγους και έχουν εν μέρει αποκατασταθεί ή διατηρηθεί προς μελέτη και δημόσια προβολή, καθώς και για διάφορες εκδηλώσεις. Η τοποθεσία ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε πλήρως. Το μικρό χωριό Μαυρομάτης καταλαμβάνει το πάνω μέρος της πόλης γύρω από την πηγή που ονομάζεται Κλεψύδρα. Η διοικητική δομή και τα στοιχεία του πληθυσμού αναφέρονται κυρίως σ' αυτήν.
Επίδαυρος
Η Επίδαυρος ήταν μια μικρή πόλη της Αρχαίας Ελλάδας, στη χερσόνησο της Αργολίδας στον Σαρωνικό κόλπο. Δύο σύγχρονες πόλεις φέρουν το όνομα Επίδαυρος, η Παλαιά Επίδαυρος και Νέα Επίδαυρος. Από το 2010 υπάγονται στο νέο δήμο της Επιδαύρου, που αποτελεί τμήμα της περιφερειακής ενότητας της Αργολίδας. Η έδρα του δήμου είναι η πόλη Λυγουριό.
Τι να κάνετε στην Αρχαία Επίδαυρο
Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου: μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς
Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της αρχαίας Ελλάδας και αξιοθέατο παγκόσμιου βεληνεκούς του σύγχρονου κόσμου: το περίφημο θέατρο στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου. Συνδυάζει την τέλεια ακουστική, την κομψότητα και τις συμμετρικές αναλογίες. Κατασκευάστηκε γύρω στο 340 - 330 π.Χ., για να παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις οι ασθενείς του Ασκληπιείου και ήταν σε χρήση τουλάχιστον έως τον 3ο αι. μ.Χ. Φανταστείτε πώς θα ήταν, όταν εδώ τελούνταν οι μουσικοί, ωδικοί και δραματικοί αγώνες των Ασκληπιείων κάθε τέσσερα χρόνια την άνοιξη, καθώς και άλλες παραστάσεις δραμάτων που συμπεριλαμβάνονταν στη λατρεία του Ασκληπιού…
Ένα θέατρο ζωντανό: ταξίδι στον σύγχρονο μύθο
Θεσμός από το 1955 και μετά, το αρχαίο θέατρο Επιδαύρου έχει εξέχουσα θέση και στην πολιτιστική διαδρομή της σύγχρονης Ελλάδας, καθώς έχει φιλοξενήσει κορυφαίες παραστάσεις αρχαίου δράματος με τους μεγαλύτερους Έλληνες και ξένους ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, χορογράφους, μουσικοσυνθέτες, αλλά και παραγωγές όπερας, χορού και συναυλίες συμφωνικής μουσικής. Οι διασημότερες όλων ήταν οι παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που παρουσίασε τη «Νόρμα» του Β. Μπελίνι το 1960 και τη «Μήδεια» του Λ. Κερουμπίνι τον επόμενο χρόνο με τη ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας, σε σκηνοθεσία Αλ. Μινωτή και σκηνικά-κουστούμια Γ. Τσαρούχη.
Ασκληπιείο Επιδαύρου: η «μήτρα» της ιατρικής στην Πελοπόννησο
Στην Πελοπόννησο, σε αυτή την καταπράσινη περιοχή με το ήπιο κλίμα και τα άφθονα ιαματικά νερά, κτίστηκε το Ασκληπιείο, έδρα του θεού-ιατρού της αρχαιότητας και το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου. Η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της Αργολίδας και θεωρήθηκε ο τόπος όπου γεννήθηκε η ιατρική. Τα μνημεία του αποτελούν παγκοσμίου φήμης αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης και σπουδαία μαρτυρία για την άσκηση της ιατρικής στην αρχαία Ελλάδα και τον τότε γνωστό κόσμο. Η λατρεία του Ασκληπιού καθιερώθηκε εδώ τον 6ο αιώνα π.Χ..
Η παραθαλάσσια και κοσμική Παλαιά Επίδαυρος
Ο παραθαλάσσιος αυτός οικισμός της Πελοποννήσου, με τις υπέροχες δαντελωτές παραλίες πήρε ζωή χάρη στις παραστάσεις του αρχαίου θεάτρου και πλέον στην προβλήτα του δένουν κάθε καλοκαίρι δεκάδες κότερα και ιστιοπλοϊκά. Ηθοποιοί και θεατρόφιλοι το επέλεξαν για «στέκι» των διακοπών τους, ενώ πολλοί διάσημοι έκτισαν βίλες στην κατάφυτη από ελιές και εσπεριδοειδή περιοχή.
Νέα Επίδαυρος: ένας γραφικός οικισμός στην καρδιά της Πελοποννήσου
Ο γραφικός οικισμός απλώνει τις γειτονιές του πάνω σε βραχώδεις πλαγιές. Το απάνεμο λιμανάκι και επίνειό του διαθέτει και μαρίνα. Από το ενετικό κάστρο θα αγναντέψετε το φαράγγι του Βόθυλα.
Λυγουριό: μια κωμόπολη με μακραίωνη και πολυσήμαντη ιστορία
Κτισμένο στους κατάφυτους πρόποδες του Αραχναίου όρους, ζωντανεύει το καλοκαίρι χάρη στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου. Τα αξιοθέατά του φανερώνουν τη μακραίωνη και πολυσήμαντη ιστορία της περιοχής. Στο ψηλότερο σημείο του οικισμού θα δείτε τα ερείπια των τειχών της αρχαίας Λήσσας.
Μεσσηνία
Η Μεσσηνία είναι μια περιφερειακή ενότητα στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου, μία από τις 13 περιφέρειες στις οποίες η Ελλάδα έχει διαιρεθεί από το σχέδιο Καλλικράτη, που εφαρμόστηκε την 1η Ιανουαρίου 2011. Πριν από το 2011 η Μεσσηνία ήταν νομός. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Μεσσηνίας είναι η πόλη της Καλαμάτας.
Τι να κάνετε στη Μεσσηνία
Παλαιόκαστρο: το ξεχασμένο, μα αγέρωχο καστέλι των Φράγκων
Μην χάσετε την εμπειρία της ανάβασης με τα πόδια. Το κάστρο, ένα από τα πολλά αξιοθέατα που θα συναντήσετε στη Δυτική Μεσσηνία, δεσπόζει στον κόλπο του Ναβαρίνου. Η θέα είναι τόσο εντυπωσιακή που οι ντόπιοι λένε, υπερβάλλοντας, ότι σε μια ξάστερη νύχτα μπορείτε να δείτε ακόμη και τα φώτα της Μάλτας.
Το Νιόκαστρο: το εντυπωσιακά διατηρημένο φρούριο των Τούρκων
Θεωρείται από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα. Η περιήγησή του είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Στη μέση του περιβόλου δεσπόζει η εντυπωσιακή Μεταμόρφωση του Σωτήρος, η οποία λειτούργησε για πολλά χρόνια ως τζαμί. Οικοδομήθηκε το 1573, είναι απόρθητο από τη θάλασσα και έχει συνδεθεί με την περίφημη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.
H Πύλος: η ξακουστή «οικοδέσποινα» της Πελοποννήσου
Τίποτα δεν προδίδει το πολυτάραχο παρελθόν της πόλης που είναι ταυτισμένη με τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Σήμερα αναπαύεται ήρεμη, κτισμένη αμφιθεατρικά κάτω από το Νιόκαστρο και θυμίζει νησιωτικό οικισμό. Απολαύστε τον καφέ σας στη σκιά των καφενείων της κεντρικής πλατείας Τριών Ναυάρχων με τους φοίνικες. Δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο. Κάντε μια βόλτα στον παραλιακό δρόμο και διαλέξτε εστιατόριο για το δείπνο. Λίγο έξω από τον οικισμό θα θαυμάσετε τις Καμάρες, τμήμα του παλιού υδραγωγείου. Οι διακοπές σας εδώ θα είναι ονειρεμένες.
Η παραλία Βοϊδοκοιλιά: στο θερινό ημικύκλιο του ονείρου
Οι εικόνες της διάσημης παραλίας κάτω από το Παλαιόκαστρο με τον ημικυκλικό όρμο της έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. Υπέροχα πρασινογάλαζα και τιρκουάζ νερά και λευκή άμμος που, αν την ψάξετε με το χέρι σας, θα ανακαλύψετε πανέμορφα κοχύλια.
Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας: βιότοπος-καταφύγιο σπάνιων πουλιών και ζώων
Εξοπλισμένος με κιάλια και φωτογραφική μηχανή, θα ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στο παρατηρητήριο των πουλιών. Βρίσκεστε στη Γιάλοβα, έναν εξαιρετικής ομορφιάς βιότοπο στην Πελοπόννησο, όπου φιλοξενούνται πάνω από 250 είδη σπάνιων πουλιών -μεταξύ αυτών φλαμίνγκο, κύκνοι, πρασινοκέφαλες πάπιες, αλλά και μεγάλα αρπακτικά. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία του αφρικανικού χαμαιλέοντα. Η Γιάλοβα είναι το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη, όπου επιβιώνει και αναπαράγεται.
Διακοπές σε παραλίες σπάνιας ομορφιάς
Στην περιοχή της Πύλου θα βρείτε την παραλία Χρυσή Ακτή ή αλλιώς Διβάρι, που «κοιτάζει» την Πύλο και θεωρείται προστατευόμενη περιοχή. Πολύ κοντά βρίσκεται η Βοϊδοκοιλιά. Από εδώ και μέχρι την Κυπαρισσία θα συναντήσετε μεγάλες αμμώδεις παραλίες, όπως το Μάτι και ο Λαγκούβαρδος, αλλά και μικρούς γραφικούς κολπίσκους με βαθιά νερά, όπως το Στόμιο στα Φιλιατρά. Βόρεια από τη Βοϊδοκοιλιά είναι η απέραντη παραλία του Ρωμανού.
Κάστρο της Mεθώνης: ο «φρουρός» του λιμανιού
Περνάτε την πέτρινη γέφυρα με τα 14 τόξα, φλερτάροντας με τη φουσκοθαλασσιά, εντυπωσιασμένοι ήδη από το κάστρο και την πύλη που αντικρίζετε μπροστά σας. Μια δεύτερη και μια τρίτη πύλη οδηγούν στο εσωτερικό του, όπου κάποτε βρισκόταν ο οικισμός. Σήμερα σώζονται σημαντικά αξιοθέατα, όπως ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, τα τουρκικά λουτρά που χρονολογούνται στον 19ο αιώνα, η οικία του Ιμπραήμ και το Μπούρτζι που κτίστηκε το 1500 από τους Τούρκους. Το ίδιο το κάστρο είναι του 13ου αιώνα και το έκτισαν οι Ενετοί.
Η Μεθώνη: το κάστρο στη θάλασσα
Ένα με το κάστρο της που ακουμπάει στη θάλασσα, η νέα πόλη της Μεθώνης με τα χαμηλά πέτρινα σπίτια, κτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, και με αυλές, που αναδύουν αρώματα λουλουδιών, γοητεύει και σας προσκαλεί να απολαύσετε τις παραλίες, τα καφέ, τα εστιατόριά της.
To «ατρόμητο» κάστρο της Κορώνης
Κτίστηκε την ίδια εποχή με το κάστρο της Μεθώνης. Επί τουρκοκρατίας θεωρείτο ως το καλύτερα οχυρωμένο της Μεσσηνίας και ένα από τα ισχυρότερα της Πελοποννήσου. Μέσα στο κάστρο και πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα και μίας παλαιοχριστιανικής βασιλικής, κτίστηκε ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας, δίπλα σχεδόν στο γυναικείο, παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Τίμιου Προδρόμου.
H αρχοντική και «ατόφια» Koρώνη
Κτισμένη στη θέση της αρχαίας Ασίνης, η σύγχρονη Κορώνη, αρχοντική, με καλοδιατηρημένα παλιά πέτρινα σπίτια και στενά ανηφορικά δρομάκια αναδύει μία ατμόσφαιρα που θυμίζει χωριό της Κάτω Ιταλίας. Τους καλοκαιρινούς μήνες στην παραλιακή οδό, που κατακλύζεται από καφετέριες και ταβέρνες, επικρατεί το αδιαχώρητο, ενώ τριγύρω απλώνονται όμορφες παραλίες, με πιο δημοφιλή την αμμώδη παραλία του Ζάγκα.
Η «υπήνεμη» και φιλόξενη ΦοινικούνταΑξίζει να έρθετε για φαγητό ή καφέ. Κτισμένη σε έναν απάνεμο όρμο, την τριγυρίζουν παραλίες με άμμο και ρηχά νερά που λατρεύουν οι οικογένειες με μικρά παιδιά. Το όνομά της εικάζεται ότι το οφείλει στους Φοίνικες που είχαν εμπορικές διασυνδέσεις με την περιοχή, ενώ το σύγχρονο χωριό άρχισε να αναπτύσσεται από Κρητικούς μετανάστες, περίπου το 1840.
Μυκήνες
Οι Μυκήνες είναι ένας αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα. Από το λόφο πάνω στον οποίο βρίσκεται το παλάτι μπορεί κανείς να δει όλη την Αργολίδα στον Σαρωνικό κόλπο. Τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., οι Μυκήνες ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του ελληνικού πολιτισμού, ένα στρατιωτικό οχυρό που κυριάρχησε σε μεγάλο μέρος της νότιας Ελλάδας. Η περίοδος της ελληνικής ιστορίας από περίπου το 1600 π.Χ. έως περίπου το 1100 π.Χ. ονομάζεται Μυκηναϊκή αναφερόμενη στις Μυκήνες. Στο απόγειό της το 1350 π.Χ., η ακρόπολη και η κάτω πόλη είχαν πληθυσμό 30.000 κατοίκους και έκταση 32 εκταρίων.Ο πληθυσμός είναι μεταξύ 300 και 350 κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά αυξάνεται κατά πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου ο αριθμός των τουριστικών επισκεπτών υπερβαίνει τους 3.000 ημερησίως (και περίπου 1.600 αυτοκίνητα). Πολλοί επισκέπτονται το νησί για τις ανοιχτόχρωμες, αμμώδεις παραλίες του. Ανάμεσα στις πιο γνωστές παραλίες του είναι το Σαρακήνικο, ο Φράγκος (Σίμος) και τα Νησιά της Παναγίας με τα γαλαζοπράσινα νερά. Οι οικογένειες που κατοικούν και διαχειρίζονται το νησί είναι οι οικογένειες Μέντη, Ψαρομάτη, Μπαρμπαρόσσα και Αρώνη.
Ελαφόνησος
Η Ελαφόνησος είναι ένα μικρό ελληνικό νησί ανάμεσα στην Πελοπόννησο και στα Κύθηρα. Βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του Ακρωτηρίου Μαλέα και της Βάτικας. Η έκταση του νησιού είναι 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Ελαφόνησος είναι μακράν το μεγαλύτερο κατοικημένο νησί στο αρχιπέλαγος της Πελοποννήσου και το μοναδικό που αποτελεί ξεχωριστό δήμο. Υπάρχουν επίσης μερικά αρχαιολογικά ευρήματα για να εξερευνήσετε στο νησί και στα γύρω νερά. Η κεντρική εκκλησία της κοινότητας είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας, ο οποίος είναι χτισμένος σε ένα μικρό χωριό που συνδέεται με μια γέφυρα με το υπόλοιπο νησί. Η χερσαία περιοχή της κοινότητας περιλαμβάνει επίσης 3 km2 (1 τετραγωνικό μίλι) της ηπειρωτικής χώρας που αποτελείται κυρίως από τη γνωστή παραλία της Πούντας.
Μυστράς
Ο Μυστράς ή ο Μιστράς, γνωστός και ως Μυζηθράς στο Χρονικό του Μορέως, είναι μια οχυρωμένη πόλη και πρώην δήμος στη Λακωνία της Πελοποννήσου. Βρίσκεται στον Ταΰγετο, κοντά στην αρχαία Σπάρτη, και αποτέλεσε την πρωτεύουσα του βυζαντινού Δεσποτάτου του Μορέως τον 14ο και 15ο αιώνα, βιώνοντας μια περίοδο ευημερίας και πολιτιστικής άνθησης. Η περιοχή παρέμεινε κατοικημένη καθ 'όλη τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου, όταν κάποιοι δυτικοί ταξιδιώτες την μπέρδεψαν για την αρχαία Σπάρτη. Τη δεκαετία του 1830 εγκαταλείφθηκε και χτίστηκε η νέα πόλη της Σπάρτης, περίπου οκτώ χιλιόμετρα ανατολικά. Μετά την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2011 αποτελεί τμήμα του δήμου Σπάρτης, του οποίου αποτελεί δημοτική ενότητα.
Σπήλαιο του Διρού
Στον Πύργο Διρού βρίσκονται τα περίφημα σπήλαια Αλεπότρυπα και Βλυχάδα, 5 χλμ ΒΔ. Τα εξερεύνησαν οι σπηλαιολόγοι Ιωάννης και Άννα Πετροχείλου. Το σπήλαιο Αλεπότρυπα ανακαλύφθηκε το 1958. Οι αρχαιολογικές έρευνες άρχισαν το 1970 υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Γεωργίου Παπαθανασόπουλου. Η σπηλιά, κατά τη διάρκεια της Νεότερης Νεολιθικής Περιόδου (4000 3000 π.Χ.), χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο, κατοικία, εργαστήριο, αποθήκη αγαθών, νεκροταφείο και τόπος λατρείας.
Ο πλούτος και η ποιότητα των ευρημάτων αποδεικνύουν ότι στην Αλεπότρυπα αναπτύχθηκε μια πολυάνθρωπη κοινωνία που εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο, με έντονο εμποροναυτικό και γεωργοκτηνοτροφικό χαρακτήρα. Το παράδοξο, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Γ. Παπαθανασόπουλο, είναι ότι βρέθηκαν στην επιφάνεια σκελετοί που δεν είχαν ενταφιαστεί, γεγονός που τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι νεολιθικοί άνθρωποι είχαν πεθάνει από ξαφνικό σεισμό, ο οποίος προκάλεσε μεγάλης έκτασης καταπτώσεις βράχων από την οροφή και έφραξε και την είσοδο της σπηλιάς.
Οι διάδρομοι της Αλεπότρυπας, στολισμένοι με σταλαγμίτες και σταλακτίτες, έχουν μήκος 500 μ. Η έκτασή της είναι 6.500 τ.μ. Η κεντρική σπηλιά καταλήγει σε μια πανέμορφη λίμνη βάθους 6 μ. Η επίσκεψη στο σπήλαιο δεν έχει ακόμα επιτραπεί στο κοινό.
Το σπήλαιο Βλυχάδα έχει έκταση 16.700 τ.μ. και από το 1949 έχουν εξερευνηθεί περίπου 2.800 υδάτινοι διάδρομοι. Ο επισκέπτης θα ακολουθήσει μια υπέροχη λιμνιαία διαδρομή μήκους 2,5 χιλιομέτρων (περίπου 40') μέσα από δαιδαλώδεις μυστηριακούς χώρους, στολισμένους με πανύψηλους σταλαγμίτες και σταλακτίτες, που το καθρέφτισμά τους στο νερό πολλαπλασιάζει την εντυπωσιακή ομορφιά τους. Η ξενάγηση στο σπήλαιο Βλυχάδα γίνεται με βάρκα και με τα πόδια ένα τμήμα του είναι στη στεριά.